zaterdag 3 oktober 2009

Snijbiet

Een tijdje geleden ben ik op bezoek geweest bij een biologisch-dynamische boerderij hier in de buurt van Deventer, De Oosterwaarde.
Wat een mooie plek, zo vlak bij de stad is er opeens een heel andere wereld te vinden.
Buiten zitten vrijwilligers augurken in te maken in het zuur, in de kassen zijn er ook mensen bezig, hier met snoeien en plukken en heel veel groenafval wegwerken(dat allemaal hergebruikt wordt)
Op de velden zie je de meest leuke groeten, Palmkool, Regenboog Snijbiet, allerlei soorten sla, noem maar op.
Toen ik weg ging kreeg ik ook wat groente mee, oa die Palmkool en die Regenboog snijbiet.
Daar hebben we thuis heerlijk van gegeten. Van de Palmkool hebben we gevulde rolletjes gemaakt met gehakt, en de regenboog Snijbiet hebben we simpel geroerbakt met knoflook, gember, rijstwijn en een beetje sojasaus, heerlijk wat een smaak.
Maar later ging ik in de winkel een beetje bladeren in het fantastische kookboek "1080 recepten" van Simone en Inés Ortega, daar staan wel zeven recepten in met snijbiet. Dat doet geen Nederlands kookboek ze na.
Een simpel gerecht: Snijbietnerven met knoflook uit de oven
-2 1/2 kilo snijbiet
-2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
-3 tenen knoflook, fijngehakt
-4 eetlepels zonnebloemolie
-3 eetlepels broodkruim
-25 gram boter
-zout
Voor zes personen:
Haal de nerven uit de snijbiet en snijd ze in stukken van 4 centimeter.
Breng ze aan de kook met wat zout en zoveel water dat ze onderstaan.
Zet het vuur laag en houd ze 35 minuten tegen de kook aan; ze moeten gaar zijn.
Laat ze vervolgens goed uitlekken.
Verhit de oven tot 220 graden Celsius.
Leg de snijbietnerven in een ovenschaal, bestrooi ze met peterselie en knoflook en besprenkel ze met de olie. Strooi het broodkruim erover en leg hier en daar een klontje boter.
Zet het gerecht 10 tot 15 minuten in de oven tot het een lichtbruin korstje heeft.
Dien het direct op.

De olie zou ik vervangen door goede olijfolie, en iets meer knoflook mag van mij ook, maar verder een recept wat de smaak van goede snijbiet mooi laat uitkomen.
De bladen die je overhoudt, kun je verwerken in een salade, of heerlijk roerbakken.
Eet smakelijk!
Lucien

1 opmerking:

  1. Inderdaad indrukwekkend het Spaanse kookboek. Er staat zelfs een recept in voor gefrituurde snijbiet stelen. Op mijn site www.snijbiet.nl probeer ik zo veel mogelijk recepten met snijbiet te bundelen. Zo maak ik de snijbiet hopelijk weer populair in Nederland ;-)

    BeantwoordenVerwijderen