Nou, daar istie dan, de nieuwe jamie Oliver: Jamie's Amerika...tja wat mooet je daar nu mee?
Zoals mij bij de Engelse editie al was opgevallen is het een erg goed kookboek. Afwisselend, mooi uitgegeven, veel variatie in de gerechten, leuke verhalen en sfeervolle foto's.
Waarom heb ik dan het gevoel dat er iets niet klopt, waarom mis ik een stukje enthousiasme, waarom krijg ik niet dat gevoel van hebbe, hebbe, hebbe?
Ik ben echt een jamie-fan, ik kook erg graag uit zijn kookboeken, en het lukt altijd. De boeken zijn een beetje aan de prijs, maar ja, ze zijn dan ook kwalitatief erg goed.
De kookrevolutie staat nog steeds vooraan op mijn lijstje, net zoals Jamie's Italie, fijne boeken om te lezen en uit te koken.
En dat is dit ook, dus dan wil ik hem toch hebben?
Wat er een beetje mis is, is dat het zijn tiende boek alweer is, en dat ik en heel veel andere mensen het een beetje genoeg vinden.
The Naked Chef is alweer tien jaar geleden, en na tien jaar moet je eigenlijk een gezapige chef zijn die andere mensen het vak leert.
Oh ja, dat heeft Jamie natuurlijk ook gedaan, hij helpt werkloze jongeren aan een baan, hij zet scholieren aan tot het gezondere eten. Dat zou je toch bijna vergeten.
Maar ja, hij heeft natuurlijk ook een hoop poen, en kan het dus ook makkelijk betalen allemaal, dan kan ik ook aan liefdadigheid doen!
Nee hoor, wat er veel meer mis is, is dat ik gevraagd heb of Jamie naar Deventer kon komen, om hier in het Oosten eens zijn boek te promoten, en dat het antwoord was dat iedere boekwinkel dat wel zou willen, en dat Jamie gewoon weer naar Amsterdam zou gaan.
Het zou toch goed voor Deventer zijn als die man hier zou komen, de mensen komen toch wel.
Maar nee, de grote stad wint het weer, en de grote boekwinkels krijgen weer de koek!
Mensen, het is gewoon een erg leuk kookboek, gewoon kopen allemaal.
Hier alvast een recept met Mexicaanse en Spaanse invloeden:
Kaneel Horchata voor 4 grote glazen
150 g langkorrelige rijst
1 litere volle melk
1 theelepel kaneel
4 eetlepels bruine bastardsuiker
1 of 2 kaneelstokjes
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Laat de korrels goed uitlekken, koel ze af onder de koude kraan.
Doe ze met de melk, kaneelpoeder, en suiker in een blender.
Mix tot een glad mengsel en proef of je het zoet genoeg vindt.
Als de blender niet groot genoeg is doe je het in twee porties.
Giet het fluweelzachte mengsel door een zeef in een kan met een heleboel ijsklontjes en gooi de overgebleven rijstkorrels uit de zeef weg.
Breek de kaneelstokjes doormidden en gooi die erbij.
Strooi er nog een beetje kaneel op en zet de horchata op tafel.
Lekker met de koekjes van pagina 171....
Je kunt het ook bijvoorbeeld met aardbeien maken, laat de kaneel weg en doe er 400 gram schoongemaakte aardbeien bij.
(volgens het recept zou het dan met water moeten en niet met melk)
Vergelijkbaar met een milkshake denk ik, moeten we maar eens proberen.
Tot ziens in mijn winkeltje allemaal, dan kun je het boek zelf bekijken.
Lucien
vrijdag 16 oktober 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten