dinsdag 13 oktober 2009

Het lekkerste groentegerecht

Er zijn zoveel fantastische groenterecepten, hele kookboeken vol en toch vind ik mijn eigen recept van gemarineerde gegrilde groente het lekkerst.
Het grappige hierbij is dat ik met dit recept altijd maar wat aan rotzooi, en het smaakt altijd lekker!
Dat komt aan de ene kant vanwege mijn luiheid om iets dan maar even op te schrijven en natuurlijk ook omdat het bijna niet kan mislukken.
Ik heb het al vaker bij een feestje voor het buffet gemaakt, en dan zeggen er altijd mensen dat ze dit een van de lekkerste schotels vinden.....
Een variant van dit recept staat bijvoorbeeld ook in het boek: "Lekker Zonnig" dat deze zomer verscheen bij uitgeverij Terra, en dat ik ook beschreven heb in mijn toenmalige column in de Stedendriehoek.

Hoe maak ik het dan ongeveer?

Mogelijke ingrediënten:
-Rode, groene of gele paprika's
-Courgette
-Aubergine
-Artisjokharten
-Uien, of liever rode ui
-Lenteui
-Paddestoelen
-Tomaten
en noem zo maar op, want in feite kun je het bijna overal mee doen.

Maak een dressing van Balsamicoazijn( 2 delen) , olijfolie(3 delen), knoflook, verse kruiden (maar gedroogd kan natuurlijk ook, zeker als u ze bij mij in de winkel haalt) zoals D0ille, Rozemarijn, Oregano, Basilicum en bieslook , zout en peper uit de molen. (alles naar smaak).

Snij de paprika in repen, de courgette en aubergine in plakken, de uien in ringen, en ook de rest van de groente in grilbaar formaat.
Verhit je grilpan (ietsje met olie invetten mag best), en gril de groente per soort.
Als je met een groente klaar bent schik je het in een platte schaal gescheiden per soort en doe er wat dressing overheen.
De verschillende paprika's hussel je door elkaar heen, dat geeft een mooi kleureffect.
Als alles klaar is gril je de uien en die gooi je er als laatst overheen met nog het restant dressing.
Voor het mooi nog een takje kruiden erop leggen.
Gewoon wegzetten en een paar uur later is het een gemakkelijk bij/hoofd/buffet gerecht.
Je kunt het ook meteen eten als de groente nog warm is, dat is ook heerlijk.

Kortom een gerecht waar je alle kanten mee uit kunt, en het kan bijna niet mislukken.
Wat wel voorop staat is dat de kwaliteit van de groente de smaak ook behoorlijk beïnvloedt.

1 opmerking: