vrijdag 26 februari 2010

Winterkost met Slow Food


Op zaterdag 20 februari om half drie kwamen de eerste mensen binnen, Slow Food IJsselvallei kwam koken bij Het Nieuwe aaltje:
We hadden afgesproken om iets met winterkost te doen uit een kookboek hier uit de winkel, de keuze was snel gemaakt: Hollandse Kramen van Yolanda van de Jagt.
Een op en top Nederlands kookboek met ingrediënten die je op de markt kunt kopen.

Het bleek mogelijk om er een mooi wintermenu uit samen te stellen.
Als voorgerecht hadden we aardperensoep met oesterzwammen. In het boek stonden cantharellen, maar die konden we niet vinden, maar dit was ook helemaal perfect.
Wat een heerlijke combinatie was dat.

Het tussengerecht was een knapperige rettichsalade, in dit geval met ramanas. Een explosie van smaken in je mond.

Als hoofdgerecht hadden Rinie Assen ( de organisator van Slow Food) en ik bedacht om kwartel met sinaasappel en venkel te combineren met pompoen met sinaasappel en rozemarijn en een stamppotje van zoete aardappel met winterpostelein. Het bleek een uitstekende combinatie, die door de mensen van Slow Food met groot enthousiasme werd bereid (en verorberd!).




Het nagerecht bestond uit peer met gember en espresso, en een chocoladetaart met kaneelroom. Een waardige afsluiting!


Het geheel werd begoten met een rode wijn uit Navarra: Gran Fuedo Edición, selectión especial 2007, en een witte uit Rueda, de Puerta Adalia 2008.

De produkten werden door Rinie Assen overal vandaan gehaald, Het Hof van Twello ging speciaal voor hem de winterpostein plukken, verser kan het niet. TOP!

Het kookboek van Yolanda van der Jagt is een echte aanrader, de recepten kloppen, te gebruiken ook voor door de week, en zijn toch heel bijzonder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten