woensdag 16 december 2009


Afgelopen zaterdag had ik in mijn winkel een proeverij van gerechten uit het kookboek Cuisine, samen met een wijnproeverij.
Van een van de gasten die middag, kreeg ik een aardig kookboekje wat ik nog nooit gezien had: Keukengeheimen van Alie-Aaltje.
Het boekje uit 1955 legt een link tussen Aaltje de Volmaakte en Zuinige Keukenmeid , en de moderne keuken uit 1955.
Natuurlijk is het boekje gedateerd, maar het geeft een erg leuk beeld van het koken van iets meer dan 50 jaar geleden.
De gerechten die per seizoen(!) zijn gerangschikt zijn meer om te lezen dan om nog uitte voeren, maar samen met de discussies tussen Aaltje en Alie is het heerlijk om te lezen.
Nu nadert de Kerst en dus wil ik u één gerecht niet onthouden, een kerstpudding uit 1955:


De week voor Kerstmis vormt voor Alie en aaltje een reeks van opwindende dagen, waarin zij zich dikwijls samen fluisterend over haar receptenboeken buigen. Op de feestdagen zelf willen zij zo min mogelijk tijd in de keuken doorbrengen.En dus zinnen zij op spijzen die van tevoren bereid kunnen worden.
Voor deze ene keer wil Aaltje dan ook wel aan Alie's moderne meiging toegeven. Zij erkent, dat het wel gemakkelijk is, al denkt zij met weemoed aan haar grote kelder van vroeger, waar achter diepblauwe grodijnen de weckflessen met bouillon, vlees, groente, tafelzuren en fruit keurig stonden opgesteld. Als zij 's avonds Dickens Kerstverhaal
........ En zo gaat het nog een tijdje door, en dan volgt het recept:Kerst yoghurt-pudding
1 liter yoghurt
35 gram gelatine
1 dl water
2 eetlepels suiker
en toevoegen vruchten en slagroom

De gelatine tien minuten in het water weken en in een gaaf pannetje-liefst emaille- iets verwarmen tot ze oplost.
Vooral zorgen dat het water niet te warm wordt, want als de temperatuur boven de 70graden celsius komt, krijgt de gelatine een bijsmaakje. De opgeloste gelatine onder goed roeren bij de yoghurt gieten, die van tevoren eventueel met de twee lepels suiker op smaak gebracht is. Depuddingmassa af en toe roeren en wanner ze stijf begint te worden, overgieten in een met water afgespoelde vorm.
Hierin een etmaal laten staan.

Dit is het recept van yoghurtpudding zonder meer. Het voordeel ervan is, dat u er zoveel variaties op kunt aanbrengen, als u maar wilt. In de eerste plaats kunt u de geven met vruchtensaus, of garneren met vruchten, bijvoorbeeld aardbeien of kersen uit een blikje (...). Maar ook kunt u door de puddingmassa ananas of andere vruchten mengen, waarbij u dan vooral moet oppassen de pudding niet te vlug in de vorm te doen, opdat de vulling niet naar beneden zal zakken.
Ook kunt u in plaats van witte, rode gelatine gebruiken en de rode pudding garneren met slagroom.
Aaltje houdt ervan om een gedeelte van de yoghurt , bijvoorbeeld 2 dl met 7 gram rode gelatine te vermengen, dit mengsel op een bord te laten opstijven, en er met een borstplaat-vormpje sterretjes van te steken om de witte pudding te garneren. Hierbij geeft zij daneen zoete rode vruchtensaus.
Terwijl zij vol overgave met de versiering bezig is, stelt zij zich glimlachend voor hoe straks de hele familie in koor zal roepen: "Wat een zalige pudding"


Je moet maar denken, altijd beter dan een toetje van Mona..

Een heerlijke Kerst allemaal, en een fantastisch en gezond 2010

1 opmerking:

  1. Ik bezit ook een exemplaar. Heet Aaltje en wordt Alie genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen