In het grote Franse kookboek Cuisine staat een eenvoudig doch heerlijk recept voor een Pissaladière Nicoise. Het doet aan een pizza denken, maar met deze deegbodem is het een ware traktatie.
Ingrediënten voor vier personen
350 gram uien
25 gram boter
10 ansjovisfilets in olie
100 gram zwarte olijven gehalveerd
2 tomaten
zout, peper
Kruimeldeeg:
150 gram bloem
75 gram boter
1/2 dessertlepel zout
1) Schil de uien en snipper ze fijn. Fruit op een laag vuur met de boter tot de uien glazig zijn. Voeg vervolgens een eetlepel water toe en laat de uien 15 minuten zachtjes stoven met een deksel op de pan.
2) Verwarm de oven op 200 graden. (dit mag natuurlijk ook als je het deeg klaar hebt)
3) Kruimeldeeg: Meng de bloem, zout en stukjes boter door de handpalmen tegen elkaar te wrijven. Voeg een half glas water toeaan dit korrelige deeg. Kneed krachtig . Maak er een bal van, duw plat met de handpalm. Maak er weer een bal van. Herhaal dit drie keer. Laat het deeg vervolgens tien minuten rusten in de koelkast.
Maak het deeg plat met een deegroller tot het drie millimeter dik is. Bekleed hiermee een taartvorm met een diameter van ongeveer 20 centimeter. Prik een gaatje in de bodem.
4) Schep de gare uien op het ongebakken deeg, leg er de plakken tomaat op, de olijven en de ansjovis filets.. Bak 35 à 40 minuten in de oven.
-Snijd de ansjovisfilets in de lengte doormidden
-Leg op elk plakje tomaat één halve olijf.
-Decoreer met de ansjovisfilets.
-Gezouten ansjovisfilets even een beetje afspoelen, komen ze uit de olie dan is dat echt niet nodig.
Ik heb dit op een bakplaat gemaakt voor 20 personen. Pas het recept dan aan, maar wees voorzichtig met het zout en het water voor de deeg.
Als je het goed doet, dan is de deegbodem top!
vrijdag 14 mei 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten